A mézeskalács sütés már-már kihagyhatatlan program karácsony táján. Biztosan nektek is van egy bombabiztos és szupertitkos mézeskalács receptetek, amire még a nagymama szakácskönyvében bukkantatok rá. De vajon tudjátok, mióta készítünk mézeskalácsot? Mit jelent az írókázás? Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a mézeskalácsról, amiről talán még nem hallottatok eddig!
- Az első mézeskalács feltehetően i.e. három évezreddel ezelőtt készült, az Indus folyó völgyében. Akkoriban a méz felbecsülhetetlen kincs volt, a mézes tészták általában mézből, és lisztből készültek, majd forró kövön szárították/sütötték őket.
- A német Lebkuchner céh olyan kiváló minőségű mézeskalácsot készített, hogy még adót is lehetett fizetni velük.
- A magyar mézeskalács kézműves mesterek és segédjeik saját kézzel faragták a mézeskalácsformákat (ún.ütőfákat), általában körte vagy diófából.
- Nürnbergben egy korai rendelet szerint minden mézeskalácsos mester csak azt a mézeskalácsformát használhatta, amelyet saját maga készített. Ezzel próbálták megteremteni a mintavédelmet.
- Sokan mézes puszedli recept alapján készítik a karácsonyi mézeskalácsot, a két sütemény – bár az ízük nagyon hasonló – nem ugyanaz.
- Tudjátok, mit jelent a „lengolni” szó? Ma már nem használjuk, de annak idején ezt annyit tett, mint kinyújtani a tésztát.
- A karácsonyi mézeskalácsok tetejére akárcsak régen, ma is tojáshabbal rajzolunk mintákat. Ezt a díszítést írókázásnak nevezték/nevezik.
+1. Jancsi és Juliska meséje valós eseményen alapul, amelynek hátterében egy erdei mézeskalács sütöde, és két mézeskalács-készítő konkurenciaharca áll. Gondoltátok volna?
Ha legközelebb karácsonyi mézeskalácsot készültök sütni a családdal, jusson eszetekbe: ez az egyszerű sütemény már hosszú ideje becsben tartott kincs, amelynek éppen olyan érdekes a története, mint amilyen páratlan az illata.
Fotók forrás: Fortepan