Skip to content

A Mikulás nem csak legenda! Közel 1700 évnyi keresés után megtalálták a sírját!

Archeológusok 2017-ben megkezdett munkájának eredményeképpen megtalálták Szent Miklós sírját Törökországban, Antalya tartományban, a Földközi-tenger partján lévő Demre városában, egy bizánci templom alatt.

Fotó: www.arkeonews.net

A régészek 2017-ben egy kutatás során elektronikus eszközökkel kimutatták, hogy a jelenleg álló bizánci templom talapzata és az alatta húzódó réteg között olyan rések találhatóak, amelyek arra engedtek következtetni, hogy a jelenlegi talapzat nem a talajra, hanem egy korábbi talapzatra lett ráépítve. 5 évnyi gondos munkával eltávolították a jelenlegi templom köves, mozaikos padlózatát, és kiderült, hogy sejtésük igaznak bizonyult, mert alatta megtalálták egy korábbi bazilikának a padlózatát. A korábbi bazilika még a középkorban semmisült meg a Földközi-tenger szintemelkedése miatt.

Fotó: www.arkeonews.net

A kutatók sejtése szerint a jelenlegi bizánci templomot kifejezetten azért építették a megsemmisült bazilika talapzatára, hogy megvédjék Szent Miklós sírját és szentélyét, amit a bazilika alá építettek.

Fotó: www.arkeonews.net

Szent Miklós Kr. u. 270-ben született Patara településen, gazdag szülők gyermekeként, akik egy járvány során életüket vesztették, ekkor Miklós nagy vagyont örökölt. A legenda szerint mint hívő keresztény követte Jézus tanításait, eladta mindenét, hogy abból a szegényeket segítse. Egyik legismertebb jótéteménye az volt, amikor három elesett lánynak több zsáknyi aranyat ajándékozott, hogy megmentse őket a szegénységtől és az eltévelyedéstől.

A 4. században a Törökországi Mira városának püspöke lett, ami után hamar börtönbe vetették Diocletianus római császár parancsára a rómaiak által állami szinten gyakorolt keresztényüldözés következtében, majd Nagy Konstantin római császár volt az, aki a keresztényéget engedélyezte a birodalomban és szabadon engedte Szent Miklóst. A feljegyzések szerint halálakor Kr. u. 343-ban a róla elnevezett templomban, Demre városában temették el.

Forrás: DailyMail.co.uk ArkeoNews.net 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.