Skip to content

Megosztja az embereket a John Lewis 2023-as karácsonyi reklámja

A John Lewis áruház minden karácsonyi szezonban új fejezetet nyit az ünnepi reklámok könyvében. Az idei évben azonban különösen heves vitákat váltott ki a kisfilmjük, ami ismét a reflektorfénybe helyezte a vállalat híres ünnepi hagyományait. A 2023-as kampány, noha tartalmazza a megszokott megható elemeiket, nem mindenki számára nyerte el a szívét, éles választóvonalat húzva a nézők között.

Az új reklámfilm – melyben egy kisfiú egy különleges, gyors növekedésű karácsonyfát ígérő magot vásárol a piacon, ami aztán húsevő növényként kelt életre – polarizálta a közönséget. Míg sokan az ünnepi hagyományok újszerű megközelítését és a barátság különleges történetét ünnepelték, addig mások hagyományosabb megközelítést reméltek, és csalódottan állapították meg, hogy ez a kisfilm nem érte el az előző évek magasra tett mércéjét.

 

Ez a kettősség a reklám fogadtatásában talán a leginkább kézzel fogható, amikor a közösségi médián keresztül hallgatjuk a véleményeket. Az internet néha kegyetlen tükör, és a John Lewis idei kampánya nem mentes a kritikától sem. Egyes nézők az innováció és bátorság hiányát bánják, mondván, a cég korábban képes volt nagyobb hatást elérni kevesebbel. Mások viszont üdvözölték a kreatív kockázatvállalást és az új perspektívákat, dicsérve, hogy a John Lewis merészen kísérletezik a karácsony történetmesélésének újragondolásával.

A kampány zenei aláfestését Andrea Bocelli “Festa” című dala adja, amely magával ragadó dallamaival igyekszik kiegyensúlyozni a megosztó hangulatot. Bocelli dalának választása azonban nem enyhítette a történet okozta ellentéteket; miközben az énekes hangja megnyugtatóan szólalt meg az ünnepi időszakban, a film tartalmi megosztottsága továbbra is élénk diskurzust vált ki.

A 2023-as John Lewis karácsonyi reklámja tehát erőteljesen megosztó volt. Akár tetszik, akár nem, az üzenet világos: az ünnepek sokszínűségéről és a különbségek elfogadásáról szóló történet mindig fontos marad, és talán éppen a megosztottság teszi ezt az évet különösen emlékezetessé a vállalat történetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.