Skip to content

Megvan mikor nyitnak Európa legnépszerűbb karácsonyi vásárai 2023-ban!

Összegyűjtöttük az információkat arról, hogy mikor kezdődnek és meddig tartanak idén Európa legszebb karácsonyi vásárai. Néhányuk modern és zsúfolt, de családiasabb és meghittebb adventi rendezvények között is válogathatunk.

Még több mint másfél hónap van decemberig, de az ünnepi készülődés már elkezdődött, és a legtöbb európai karácsonyi vásár időpontja már ismert. Ha idén szeretnél részt venni valamelyik külföldi karácsonyi eseményen, de még nem tudod, hogy melyikre lenne érdemes elmenni, megnyugtatunk, hogy bármelyikre mész, csodás élményekkel gazdagodsz, de itt egy kis segítség a választáshoz!

Zágráb – Horvátország

Fotó: https://www.europeanbestdestinations.com/

A horvát főváros karácsonyi vására a hazai utazók körében talán kevésbé ismert, pedig itt is csodás ünnepi hangulat várja a karácsony szerelmeseit. Zágráb adventi vásárainak különlegességére mi sem jobb bizonyíték, mint hogy három egymást követő évben Európa legszebb karácsonyi vásárának címét nyerte el.

Zágrábnak több pontján is zajlanak az ünnepi időszakban karácsonyi vásárok, így a Jelačić bán tér, és a közelében lévő Zrinjevac park is lenyűgöző adventi vásárrá változik. A látogatókat tradicionális horvát finomságok, különleges puncsok és forralt borok mellett koncertekkel is megörvendeztetik.

Időtartam: 2023. december 2-tól 2024. január 7-ig.

Bécs – Ausztria

Fotó: https://www.austria.info

Ausztria fővárosa kétségkívül az egyik legnépszerűbb karácsonyi úti cél. A több mint 10 bécsi adventi vásár közül messze a legnagyobb a Rathausplatzon található Christkindlmarkt. Ez az esemény a városháza előtt zajlik, ahol minden sarokban bódék, fények, díszek és karácsonyi finomságok sorakoznak, hogy üdvözöljék a látogatókat.

Időtartam: 2023. november 10-től 2023. december 26-ig.

Wroclaw – Lengyelország

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kultúrjunkie 🇭🇺 (@kulturjunkie)

Az egyik legnagyobb és legszebb lengyelországi karácsonyi vásár Wroclaw városában található, ahol az árusok rengeteg saját készítésű játékkal és kézműves finomságokkal kecsegtetik a látogatókat. A Wroclaw-i karácsonyi vásár több kisebb eseményből áll, köztük mindenképp megcsodálásra érdemes a Ryned Marquet és a Solny téri rendezvények.

Időtartam: 2023. november 24-től január 7-ig.

Prága – Csehország

Fotó: https://www.pragueexperience.com

Prága decemberben varázslatos karácsonyi célponttá válik, hiszen több karácsonyi vásár is várja a látogatókat, a legnagyobb és legrégebbi közülük az Óváros téri vásár. Ezen a téren karácsonyi fények és díszek ezrei ragyognak, az ünnepi időszakban pedig számos előadás is zajlik. Emellett a látogatók számára elérhető egy kilátóhíd is, amely lehetőséget nyújt az esemény gyönyörű panorámájának megcsodálására.

Időtartam: 2023. december 2-tól 2024. január 6-ig.

Berlin – Németország

Fotó: https://www.weihnachtsmarkt-berlin.de

Németország fővárosában a WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt a legkedveltebb karácsonyi vásár. A Bebelplatzon fehér sátrak garmada sorakozik, mindegyiket gyönyörű fények és dekorációk borítják. Minden vásári bódéban egyedi, kézműves karácsonyi finomságokat árusítanak. A napi eseményeknek és előadásoknak precízen betartott időrendje van, a vásárt pedig egy grandiózus ünnepi tűzijáték zárja.

Időtartam: 2023. november 27-től 2023. december 31-ig.

Craiova – Románia

Fotó: https://www.europeanbestdestinations.com

Romániában, Craiova-ban az egész város egy különleges téli csodavilággá válik. Minden épület fényekkel van díszítve, az utcákon pedig karácsonyi bódék sorakoznak, ahol az árusok széles választékban kínálják a karácsonyi finomságokat. Az utcákon a karácsonyi hangulat nem csak látható, de hallható is, hiszen énekesek és zenészek élő előadásai garantálják az ünnepi hangulatot.

Időtartam: 2023. november 11-től 2024. január 8-ig.

Salzburg – Ausztria

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Salzburger Christkindlmarkt (@salzburgerchristkindlmarkt)

Salzburg-ban a Christkindlmarket Európa egyik legrégebbi karácsonyi vására. Az esemény hagyományosan a Dom- és Residenzplatz téren kap helyet, története pedig visszanyúlik az 1490-es évekig. A vásár egyedi hangulatát tovább fokozza, hogy történelmi épületek veszik körül, így a forralt borozás is olyan élmény, mintha egy időutazást tennél a múltba.

Időtartam: 2023. november 23-tól és 2024. január 1-ig.

Amszterdam – Hollandia

Fotó: https://traveladdicts.net

Amszterdam karácsonyi vására a kisebb méretűek közé tartozik, de ez mit sem halványít ünnepi ragyogásán. A jellegzetessége az, hogy a Museumplein mentén színes dekorációba öltöztetett és fényekkel megvilágított piaci bódék sorakoznak az utcákon. Továbbá a helyi múzeumok is várják a látogatókat a karácsonyi időszakban, így akár némi kultúrális élményt is beiktathatsz a karácsonyi kiruccanásodba.

Időtartam: 2023. december 13-tól 2023. december 26-ig.

 

Párizs – Franciaország

Fotó: https://frenchmoments.eu

Ha esetleg Franciaországba tudnál eljutni, akkor Párizs legnagyobb adventi vására, a La Défense kihagyhatatlan. 350 faház, fényáradat, ragyogó díszekkel borított sátrak, karácsonyi csecsebecsék és persze ünnepi ételek és italok gazdag kínálata várja az utazókat. Az európai karácsonyi vásárokkal és rendezvényekkel összehasonlítva a párizsi La Défense kevésbé autentikus, de annál inkább futurisztikus élményt nyújt a lézerfények és az ultramodern épületek által.

Időtartam: 2023. november 16-tól 2023. december 27-ig.

Brüsszel – Belgium

Fotó: https://www.eurostar.com

A belga főváros történelmi központjában ünnepi díszbe öltöztetett bódék sora kínál házi készítésű és kézműves finomságokat a színes, karácsonyi fényáradatban. A Plaisir d’Hiver, azaz a Téli Csodák Brüsszelben egy két és fél kilométer hosszú bejárható útvonalon keresztül kínál látványosságokat, de jégkorcsolya pálya, óriáskerék, és ünnepi kiállítások is színesítik a felhozatalt.

Időtartam: 2023. november 24-től december 31-ig.

Drezda – Németország

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Living Europe (@living_europeofficial)

Németország legnagyobb múltra visszatekintő karácsonyi vására a Dresdner Striezelmarkt, ami hagyományosan Drezda városában kerül megrendezésre. Itt hét nagy karácsonyi vásár várja a látogatókat, így szinte a város teljes területe adventi hangulatban ragyog. Az utcákra ünnepi díszbe öltöztetett faházikók költöznek, melyekbe az egész világról érkeznek árusok, hogy saját karácsonyi ételeik ízeit kínálják a látogatóknak. A gyönyörű fények és dekorációs elemek mellett számos karácsonyi körhinta és játék is várja a gyerekeket.

Időtartam: 2023. november 29-től december 24-ig.

Tallinn – Észtország

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nature of Estonia | NofE 💙🖤🤍 (@nature_of_estonia)

Észtországban a karácsony ünneplésének hagyománya több évszázados múltra tekint vissza. Tallinn-ban, a fővárosban a Városháza tér volt az első helyszín Európában, ahol karácsonyfa állítására került sor köztéren, még a középkorban, 1441-ben. Azóta minden évben felállítják a fát ezen a helyszínen ami a központi csillagának számít a Tallin-i karácsonyi vásárnak. Habár ez az adventi vásár egy kisebbnek számít a nagy európai nehézsúlyú karácsonyi-vásárrendezők versenyében, mégsem hiányzik semmi a meghitt ünnepléshez, hiszen karácsonyi fényekben fürdőző fák, dekorációk, és az észt karácsonyi konyhát, ünnepi italokat, és kézműves termékeket árusító kereskedők sokasága várja az ünnepelni érkezőket.

Időtartam: 2023. december 1-től 2024. január 7-ig.

London – Egyesült Királyság

Fotó: https://www.mylondon.news

Az Egyesült Királyság fővárosának karácsonyi vására, mely a Hyde Parktól a Southbank Centre-ig terjed, minden évben lenyűgöző fénydíszeket, ünnepi dekorációkat, ajándékboltokat és egy csodás jégpályát is kínál.

Időtartam: 2023. november 17-től 2024. január 1-ig.

München – Németország

Fotó: https://www.munich.travel

A München-i karácsonyi vásárok kiváló alkalmat biztosítanak a hagyományőrző német karácsonyi szokások megismeréséhez, és élvezetéhez. Kiemelendő a Marienplatz és a Residenzplatz, amelyek a legnépszerűbb ünnepi rendezvények központjai.

Időtartam: 2023. november 27-től 2023. december 24-ig.

Budapest – Magyarország

Fotó: https://femina.hu

Végül, de nem utolsósorban, a szívünknek egyik legkedvesebb, ha nem a legkedvesebb, a fővárosunk adventi rendezvényei. Budapest leghíresebb karácsonyi vásárai a Vörösmarty tér és a Szent István téren megrendezett, csodás fényjátékokkal és ünnepi koncertekkel tűzdelt adventi rendezvénysorozatok. Kézműves termékek, karácsonyi ínyenc falatok vonzzák a látogatókat Magyarország fővárosának vásáraiba, amelyek már többször is felkerültek Európa legszebb adventi eseményeinek listájára.

Időtartam: Még nem hivatalos, de terv szerint 2023. december első hetétől 2023. december 24-ig fog tartani a budapesti rendezvénysorozat. Cikkünket folyamatosan frissítjük, ha hivatalossá válik az időpont akkor cikkünkben is pontosítjuk az információt.

Forrás: startlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.