Skip to content

Meghirdették az első “Év bejglije” versenyt

Már több mint egy évtizede, 2007 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben megválasztja az Ország Tortáját. Ennek a hagyománynak a mintájára 2020-ban egy új versenyt indít a testület, amelynek keretében arra hívják a jelentkező cukrászmestereket, hogy alkossák meg az év legjobb bejglijét, három különböző kategóriában. Ebből a háromból az első kettő erősen korlátozott, ám a harmadikban a cukrászok szinte teljesen szabadjára engedhetik a fantáziájukat a karácsony legnépszerűbb süteményével kapcsolatban.

A nevezhető kategóriák:

1. kategória: “Hagyományos diós bejgli”

A bejgli töltelékének – aminek legalább 40%-os tömegarányban kell jelen lennie a süteményben – a legfőbb összetevője a dió kell hogy legyen, mégpedig a töltelék legalább 40%-os tömegarányában.

2. kategória: “Hagyományos mákos bejgli”

A bejgli töltelékének – aminek legalább 40%-os tömegarányban kell jelen lennie a süteményben – a legfőbb összetevője a mák kell hogy legyen, aminek legalább 40%-os tömegarányban kell lennie.

3. kategória: “Ínyenc bejgli”

A bejgli töltelékének itt is minimum 40%-os tömegarányt kell képeznie a többi összetevőhöz képest, azonban itt az összetevők szempontjából nagyjából szabad kezet kaptak a cukrászok. Amit a Magyar Élelmiszerkönyv bejglikre vonatkozó előírása megenged, minden használható, így a teljesség igénye nélkül pl.: dió, mák, gesztenye, gyümölcs, gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Egy összetevőt azonban választani kell, amelynek a töltelék legalább 40%-os tömegarányát ki kell tennie. Az ebben a kategóriában szintén induló vegyes töltelékű bejgliknél viszont ez a megkötés a vegyes töltelék megnevezésében megadott töltelék-kombinációra vonatkozik tehát pl.: meggyes-mákos vagy diós-szilvás

A nevezések határideje a mai napon, november 10-én zárul, így nemsokára megtudhatjuk, hogy melyik bejgliköltemények nyerik el végül a zsűri szavazatát, és nyerik meg mindhárom kategóriában külön az arany, ezüst és bronzérmeket. Természetesen mindhárom kategóriában az aranyérmet megkapó bejgliremekek lesznek végül az Év Diós Bejglije, az Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije.

1 Comment

  1. Kihirdették az első Év Bejglije versenyeredményeit! – Christmas FM
    2020.11.23. @ 14:42

    […] korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, idén először hirdették meg a több éve megrendezett Magyarország Tortája és az […]

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.