Skip to content

Kihirdették az első Év Bejglije versenyeredményeit!

Ahogyan korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, idén először hirdették meg a több éve megrendezett Magyarország Tortája és az Év Fagylaltja verseny mintájára az Év Bejglije versenyt. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ezt a versenyt sem egy egyszeri alkalomnak szánta, hanem a következő években is meg kívánják majd tartani. Látva a verseny népszerűségét, a versenyre jelentkezők és az érdeklődők számát pedig biztosnak tűnik, hogy az ipartestület eredeti hagyományteremtő törekvése a jövő években is meg fog valósulni.

A verseny meghirdetett három kategóriájába majdnem 5 tucat bejgli nevezett, így az ötfős zsűri 56 bejglit kóstolt végig, majd értékelt, és döntött a dobogós helyekről 2 hagyományos kategóriában, amiből az egyik a diós, másik a mákos volt, és egy speciális kategóriában, amelyben a jelentkező cukrászmesterek igazán elengedhették a fantáziájukat, hiszen a harmadik, az ínyenc kategória versenykiírása tartalmazta a legkevesebb korlátot az összetevőkre vonatkozólag. Az ínyenc kategória nyújtotta szabadságot a nevezők olyannyira ki tudták használni, hogy a különleges ízkombinációikkal még a zsűrit is össze tudták zavarni, hiszen döntésképtelenségből fakadóan nem csupán egy, hanem két ezüstérmet is kénytelenek voltak kiosztani. Ami nem is csoda, hiszen ebben a kategóriában olyan, bejglibe talán még soha nem is álmodott töltelékkompozíciók kerültek, amelyek összetevőit eddig nem igazán emlegettük bejglikkel kapcsolatban, úgy mint: zöld dió, aszaltszilva, vörösbor, pisztácia, tökmag, kávé, sütőtök vagy a gyömbér.

Az aranyérmesek bejglikölteményeiről annyit tudunk, hogy míg a két hagyományos kategória győzteseinél speciális összetevőkről nem tudunk beszámolni, hiszen azok erősen kötött kategóriák voltak, de az aranyérmes ínyenc bejgli tésztája a sajtóközlemény szerint egy hagyományos pozsonyi tészta volt, amelynek a töltelékében egy olyan, mára szinte elfeledett, különleges hungarikum volt jelen, mint a zöld dió, ami nem csak finom, hanem még roppant egészséges is.

A dobogósok:

Hagyományos diós kategória:

Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

Hagyományos mákos kategória:

Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár

Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

Ínyenc kategória:

Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas

Ezüstérmesek: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti – és – Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána

Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Forrás: cukraszat.net

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.