Skip to content

Múltidéző: Papírházak 1997 karácsonyából!

Legyen egy saját városod karácsonyra! Talán még ma is sokan emlékeznek erre a jelmondatra, amely 1997-ben az egyik legismertebb üdítőgyártó (Coca-Cola) és gyorsétteremlánc (McDonald’s) karácsonyi akcióját takarta.

A két cég a termékeik mellé egy boríték méretű, perforált lapokból álló meglepetést adott a vásárlóiknak. Az egyik lapon egy térképrészlet és egy színes borítókép, a másik lapon pedig kitördelhető kis elemek voltak, amikből a borítóképen látható épületet lehetett összeállítani. A térképrészletek és az elkészült kis házak segítségével egy falut lehetett megalkotni, amit a készítők Karácsonyfalvának neveztek el, ahol megtalálható volt egyebek mellett a Városháza, a Közért, egy Jégpálya, Étterem, Általános iskola, Vasútállomás, illetve a Főtér nevű elemhez megkaphattuk az üdítőgyártó cég ikonikus piros kamionjának papírváltozatát is.  Azon a télen minden bizonnyal sok család ünnepi dekorációjának vagy karácsonyfájának – hiszen úgy voltak kialakítva az épületek, hogy karácsonyfadíszként is lehessen használni – voltak részei ezek az ajándékok.

Ha valaki nosztalgiázni szeretett volna, és rákeresett az interneten erre a promócióra, nem sok mindent találhatott róla, egészen mostanáig. Néhány lelkes gyűjtő digitalizálta a még fellelhető darabokat, és galériaként, illetve kinyomtatható és kivágható elemekként feltöltötte őket. Az oldal készítői a világhálón, egy blogbejegyzés alatt akadtak egymásra, közösen végezték a scannelést és az egyikőjük ötlete alapján született meg a galéria egyik legérdekesebb része, a házikók 3D-s képként történő megjelenítése. A jelenlegi állapot szerint a gyűjtemény nem teljes, ha netán valamelyikőtöknek megvannak a hiányzó elemek, és segítenétek, az oldalon fel tudjátok venni a kapcsolatot a készítőkkel.

Ha kedvetek támad újonnan megépíteni Karácsonyfalvát, vagy csak szép emlékeket idéz bennetek a látványa, látogassatok el az alábbi oldalra: https://legyenegysajatvarosod.github.io/

1 Comment

  1. timi
    2021.03.20. @ 21:47

    Hú de jó megtalálni ezeket a házikókat! Nekünk csak 2 volt meg belőle, ill. a mai napig megvannak, kisgyerekként imádtam velük játszani, most már csak karácsonykor a fára szoktak felkerülni 🙂 Viszont emlékeim szerint a 6-os pakk 2L-es kóla karton csomagolásából lehetett kivágni a sablonokat és összerakni. Volt még hozzá valami kis koszorú szerűség is de az már csak halványan rémlik….

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.