Skip to content

Kezdd hamarabb a karácsonyi készülődést, boldogabb leszel tőle – állítják a tudósok

Nem csak a hétköznapi embereket foglalkoztatja a karácsonyi készülődés kezdeti időpontjának a legideálisabb megválasztása. Míg azonban az átlagemberek elbeszélgetnek, vagy akár vitatkoznak is arról, hogy érdemes-e korán elkezdeni, vagy jobb későbbre hagyni, jó hír a végtelenített karácsony szerelmeseinek, hogy a tudományos álláspont támogatja a megnyújtott ünnepi hangulatot.

Dr. Deborah Serani amerikai pszichológus professzor és díjnyertes író, akivel gyakran készítenek interjút a legnagyobb amerikai tévécsatornák, illetve TEDx-es tudományos előadó is, több mint harminc pszichológusi pályán eltöltött évével igazolja, hogy vizsgálatok szerint igenis pozitív hatása van a hangulatára és az általános közérzetére a korábban elkezdett ünnepi készülődés azoknak akik szeretik a téli ünnepet.

Véleménye szerint az ünnepi készülődés megkezdése egy neurológiai váltást hoz létre az agyban, amely boldogságérzetet hozhat létre – persze ez azokra igaz elsősorban, akiknél a karácsony kellemes emlékeket idéz. A pozitív hatást több faktorra osztja.

Az egyik az azonnali pozitív hatása a ragyogó fényeknek és színeknek, a kedves dekorációs elemek látványának, amelyek a látóidegen keresztül beérkezve jelzik az agynak, hogy valami, a szokásostól eltérő dolog történik. A másik pedig az úgynevezett nosztalgia-faktor amely a korábbi emlékek alapján idézi fel az agynak az ezekhez a jelzésekhez kapcsolódó érzelmek pozitív, vagy negatív tónusát.

Ennél a pontnál persze azok megrettenhetnek, akik számára nem csak pozitív érzelmeket idéznek a karácsonyi fények és dekorációk, de számukra megoldást kínál a pszichológus professzor, mégpedig azt, hogy különösen odafigyelve a következő karácsonyi készülődésre, igazán különlegessé téve azt szeretteinkkel, új tradíciót tudunk kialakítani, amellyel fokozatosan felül tudjuk írni a korábbi évek esetlegesen negatív tapasztalatait.

A korai készülődésnek a pozitív hatásai pedig nem állnak meg a falakon, vagy a kerítésen belül. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a szomszédok akik látják, hogy egy másik lakó készülődik a karácsonyra díszekkel, füzérekkel, azt a személyt barátságosabb és kedvesebb embernek fogják látni!

Mindezek alapján pedig mi sem tanácsolhatunk mást azoknak akik eddig esetleg vonakodtak hozzáfogni a karácsonyi hangulat kialakításához az otthonukban, minthogy lássanak hozzá bátran, túl korán nem lehet elkezdeni, csak figyeljünk oda, hogy a középpontban mindig a szeretteink és a velük való törődés legyen!

Forrás: Today.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.