Skip to content

Lélegzetelállító lett az ország karácsonyfája

Az Ország Karácsonyfájának 2020-as felállításának grandiózus művelete beérett. A megtisztelő címet elnyerő hatalmas ezüstfenyő immár teljes pompájában díszeleg Budapesten a Kossuth téren. Csodálatosan gazdag díszítéssel, kék, lila, bíbor és türkiz színekkel ragyogja be az éjszakát, csúcsában pedig egy méretes, aranyszínű csillag koronázza a monumentális karácsonyi kompozíciót.

Fotó: Pogár Júlia

Az egész Kossuth térnek különleges ünnepi hangulatot adó ezüstfenyő Székesfehérvárról érkezett. A negyven éves, 17 méter magas, 4 tonnás, 70-80 cm törzsátmérőjű kolosszust november 23-án vágták ki különleges óvintézkedések keretében egy családi ház udvarán hivatásos tűzoltók, majd daruval helyezték egy speciális honvédségi szállítójárműre. A következő napon érkezett meg az ünnepi fa Budapestre, ahol ismét daru segítségével mozgatták, hogy a kijelölt helyére, ami egy kifejezetten erre a célra süllyesztett foglalat, felállítsák az Országház előtt. Így a következő négy nap elegendő volt arra, hogy egy tapasztalt, részben alpinistákból álló stáb a fát hevedercsatlakozókkal biztonságosan rögzítse, és a fa teljes ünnepi díszbe való öltöztetését elvégezze azért, hogy advent kezdetére minden készen álljon, s vízkeresztig kápráztassa a rajongókat és közelebb vonzzon minden ámulni vágyó járókelőt.

Kivágás előtt a szakemberek még 15 méterre becsülték a fa magasságát, ahogyan a kivágásról szóló cikkünkben is írtuk, ám a fővárosba való érkezése és felállítása után pontos mérések során kiderült, hogy valójában 17 méteres. Az idei Ország Karácsonyfája ennek ellenére nem a legnagyobb, korábbi években nagyobb fák is voltak felállítva a szimbolikus szerepet betöltő téren, azonban az idei ezüstfenyő szembeötlő különlegessége a hihetetlen szimmetriája amivel igazán kitűnik a fenyőfaóriások között. Hiszen nagyra nőni sok évtized alatt nem olyan nehéz egy jóltáplált fenyőfának, de hogy a növekedése során olyan egészségesen tudja nevelni minden ágát, hogy azok tökéletes szimmetriában álljanak a törzs ellentétes oldalából növő párjukkal, olyannyira, hogy körbejárva a fát nem is tudjuk eldönteni, hogy melyik oldalát látjuk éppen, hiszen minden irányból teljesen szabályosan egyforma a fa, az egy nem mindennapi dolog. Ezt az otthoni karácsonyfaállítási tapasztalatainkból is tudhatjuk, hiszen ritka szerencsés faválasztás az, amikor nehéz eldönteni, hogy a karácsonyfa melyik fele legyen a fal felé!

Fotó: MTI

Az idei Ország Karácsonyfájának ilyen problémái nincsenek, tökéletes arányaival eszményi egyensúlyban tartja az őt körbeölelő teret, illetve a díszítés is oly módon lett elvégezve, hogy semmit sem vesz el, sőt inkább hozzáad a teljesség érzéséhez ha a fára pillantunk. S míg ha méreteiben nem is az első az idei karácsonyfa, a ragyogó fényekkel való felöltöztetése annyira lélegzetelállító, hogy annak valóban csodájára járhat mindenki, csalódás kizárva!

Forrás: Facebook – Magyarország Kormánya

Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.