Skip to content

Van esély, hogy idén is elmaradnak a karácsonyi vásárok Ausztriában.

Az Európa-szerte rosszabbodó járványhelyzet miatt egyre több kormány vezet be olyan intézkedéseket, amelyek talán még a karácsonyi vásárok időszakára is árnyékot vethetnek majd. Ezek közül a legvészjóslóbbnak az ausztriai bejelentések tűnnek, hiszen ők közvetlen szomszédaink. Ha a hétfőtől induló lezárások nem vezetnek eredményre, olyan nagyszerű és szépséges karácsonyi vásárok megrendezése maradhat el, mint a bécsi Stephans téri, a Rathaus téri, a Schönbrunn kastély előtti karácsonyi vásár, vagy a Karlskirche előtti adventi vásár. S persze ez a felsorolás nem teljes, hiszen napestig sorolhatnánk a szebbnél szebb karácsonyi, adventi vásárait Bécsnek. Ami viszont azért jó hír, hogy ezek többsége november elejétől már elindult, így a korán kelő karácsonyimádók már a csodájukra járhattak ezeknek a karácsonyi vásároknak, és lehet jól is tették, hogy nem halogatták a dolgot.

Stephansplatz – © WienTourismus/David Auner

A negyedik hullám kezdetén az osztrák kormány eredeti elképzelése az volt, hogy elsősorban az oltatlanok, és a betegségen nem átesett állampolgárok jogainak korlátozásával fogja megvédeni a népességet a járványhelyzet eszkalálódásától, illetve rávenni a még be nem oltottakat, hogy mielőbb vegyék fel az oltást. Mostanra azonban a napról-napra romló járványügyi mutatók miatt egy ennél jóval drasztikusabb lépésre szánta el magát a kormány.

Rathausplatz – © WienTourismus/Christian Stemper

November 22-től kezdődően legalább 10 napra lezárják az országot, s bár terv szerint a 10 nap után feloldják a szigorításokat, ha a mutatók nem javulnak, a lezárások kitarthatnak legkésőbb december 13-áig, azaz mindösszesen 20 napig. Azt, hogy a 10 nap lezárás tűnik-e optimista reménynek a kormány részéről, vagy a közel három hetes lezárás is annak bizonyul-e, még nem tudhatjuk, így nem zárható ki az sem, hogy december 13. után sem lesznek feloldva a november 22-étől élesedő szigorítások, bármennyire is fogadkozik a kormány, hogy december 13. után biztosan nem tartják fent a lezárást.

Schönbrunn – © WienTourismus/Christian Stemper

Hétfőtől Ausztriába turisták nem utazhatnak be. Az osztrákok a lakóhelyüket csak sürgős és fontos okból hagyhatják el a nap 24 órájában, függetlenül a vírussal szembeni védettségüktől. Ilyen fontos ok lehet a bevásárlás, munkábajárás, vagy szabadtéri edzés, sportolás. A legtöbb üzlet, amelyek működése nem létfontosságú, mint az éttermek, szolgáltatási szektorban tevékenykedők, kulturális és rendezvényhelyszínek bezárnak. Az iskolák és óvodák nyitva maradnak, de a kormány kér minden családot, hogy ha van rá lehetősége, akkor ne küldje gyermekét ezen intézményekbe, ha ez nem lehetséges, akkor az intézmények ellátják a gyermekfelügyelet feladatát.

Karlskirche – © WienTourismus/Christian Stemper

December 13-tól ezen korlátozások feloldódnak, de kizárólag a 2G szabály szerint, azaz csak a beoltottak, és a betegségen átesettek számára. Az oltatlanokra ez után a dátum után is vonatkozni fog a lezárás. Ez a 2G-s szabály a németektől átvett szisztéma, és szigorúbb, mint a korábbi 3G szabály, ugyanis azzal a magukat tesztelő állampolgárok mentesíthették magukat bizonyos korlátozások alól.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a kormány azt is bejelentette, hogy tervük szerint februártól kötelező lesz a védőoltás felvétele.

Forrás: www.wien.info www.grenzecho.net                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.